Illyés Művészeti Szakképző Akadémia
Animáció
KépzésrőlTantárgyainkTanárainkÓrarendDiákjainkGalériaHírekFB

Animációs gyakorlat

Az animációs gyakorlatokhoz a folyamatos rajzolás, vázlatkészítés adja az alapot. A hagyományos rajzolásra nem az ún. „kézügyesség” elsajátítása miatt van szükség, hanem az arányokat, a formákat, a színeket, a perspektívát, az emberi test felépítését értő „belső látás” kifejlesztése miatt. A rajzanimációs feladatok során a diákok emberek, állatok, tárgyak mozdulatait, mozgássorait tervezik meg, megtanulják a dinamikus, életszerű mozgatás alapvető elveit, a kulcs- és fázisrajzolást – mindezt a hagyományos, papíralapú animáció százéves múltra visszatekintő tudástárából merítve. A feladatatokhoz elengedhetetlen kellék az átvilágítós rajzasztal és a papírok egymás fölötti elhelyezését biztosító rögzítőcsap (azaz “stift”), az expozíciós lista, valamint – saját mimikánk megfigyeléséhez, tanulmányozásához – egy közönséges tükör.

A figuratervezési gyakorlatok során a diákok különböző – rajzi, papírkivágásos, számítógépes, báb – technikákkal animációs karaktereket terveznek, amelyeknek a különféle animációs műfajok (szerzői film, gyerekfilm, reklámfilm, szpot, internetes animáció, sorozat, egészestés film, multimédia animáció) egymástól eltérő kívánalmainak kell megfelelniük. A diákok látványterveket, kézzel festett és számítógépes háttereket, layoutokat (beállítási rajzokat), forgatókönyveket készítenek egyéni és csoportos munka keretében.

Komplex gyakorlatokat adunk nekik, amelyek során a forgatókönyv megírásától a hangos film elkészítéséig minden animációs feladatot saját maguk oldanak meg.