Illyés Művészeti Szakképző Akadémia
Animáció
KépzésrőlTantárgyainkTanárainkÓrarendDiákjainkGalériaHírekFB

HÁROMLÁBÚ PILLANATOK Az Illyés Művészeti Szakképzés kiállításának megnyitója

Facebook Esemény:

https://www.facebook.com/events/696101515538682?paipv=0&eav=AfbvUU5mDJEI2Q1jZgvujDOpTfm1at1jFHa5TPMMHcM3K5vGdpINh1wFciTtikCMrAE&_rdr

Az érettségi utáni nappali tagozatos államilag finanszírozott animációs OKJ képzés 2011-ben kezdte el működését a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban. A gimnázium fenntartója az önkormányzat volt, a szakképzési hozzájárulást közvetlenül az iskola kapta, és Budaörs speciális logisztikai helyzetéből adódóan megfelelő szintű szakmai környezetet tudott biztosítani a szaknak – ez a kiemelt helyzet az eszközökben és az oktatási körülményekben is megmutatkozott. A szakmai oktatói munkát elsősorban külsős, óraadó tanárok látták el. Mivel az animáció egy interdiszciplináris szak, az oktatók sokféle kompetenciával rendelkeztek. Ez tette lehetővé, hogy elinduljon a fotó, majd a kerámia OKJ képzés is. Jelenleg a képzések nappali tagozatos szakképzések. A képzés sajátossága, hogy az oktatók az iskolán kívüli szakmai-művészi életükben is magas szintű tevékenységet folytatnak.

Hamar megmutatkozott az oktatás magas színvonala. Először a MOME animáció szakra felvettek magas számában, majd a későbbiekben már a kerámia szakon is számos diák folytatta tanulmányait művészeti egyetemeken vagy kezdett egyéni művészeti tevékenységbe, s a fotó szakról i svan már, aki MOME hallgató. A képzések működése során kivételes minőségű pedagógiai gyakorlat jött létre. Az iskolai oktatással párhuzamosan kialakult egy olyan informális művészeti és kulturális tér, mely a gimnáziummal és a várossal együttműködve több innovatív kezdeményezés forrása lett. Ilyen például a nemzetközileg is ismert Primanima animációs fesztivál, és az önállóvá vált BABtér, mint kortárs művészeti centrum. A Köztér18 a kerámia szakképzésen túl önálló közösségi alkotótérré és kiállítóhellyé nőtte ki magát, ahol a kortárs művészeti élet kiemelkedő szereplői (írók, zenészek, képzőművészek) szerveznek kulturális eseményeket.

A város külső és belső tereit több olyan közösségi műalkotás is díszíti, ami a kerámia szakképzés bázisán készült. Ilyen például a gimnáziumnál lévő nagyméretű körforgalom kerámia mozaik és dombormű kombináció, ami szintén közösségi műalkotásként jött létre, a budaörsi lakosság aktív részvételével. Ezeknek a projekteknek a szakképzés hallgatói is résztvevői, ami egyrészt szakmai gyakorlatot jelent, másrészt olyan közösségi és kulturális tapasztalatokat szerezhetnek, ami későbbi pályájukon való érvényesülésüket is segíti. A fenti tartalmak alakításának, működtetésének legfontosabb szereplői a szakképzés oktatói.
A Fuga Budapesti Építészeti Központban nyíló kiállítás a három szakot (animáció, fotó, kerámia) mutatja be a nagyközönségnek. A megnyitót Hegyi Olivér ’Holi’ rapper, animációs filmrendező, a képzés volt diákja tartja. Az oktatásról kerekasztal-beszélgetés lesz a helyszínen, melynek moderátora Bernáth Szilárd filmrendező, a képzés tanára.

Megnyitó: 2023. március 23., csütörtök, 18:00 óra
Kerekasztal-beszélgetés: 2023. március 24., péntek, 18:00 óra