Illyés Művészeti Szakképző Akadémia
Fotó
KépzésrőlTantárgyainkTanárainkÓrarend DiákjainkGalériaHírekFB

Fotós képzésről

Miért éppen fotográfus szakképzés?

Miért van az, hogy fényképezni szinte mindenki szeret, de „fényképezkedni” alig valaki? Talán azért, mert – bár szívesen nézegetjük családunk, városunk, történelmünk régi fényképeit – magunkkal kapcsolatban csak riadt igazolványképek és vörös szemű fotók jutnak eszünkbe…

Pedig a képeket nem csak az idő teheti érdekessé, izgalmassá, szerethetővé. Ha elsajátítjuk a „látás nyelvét”, ha megtanuljuk a fényképezőgépek, optikák működését, megismerjük a fény hatásait magunk is nagyszerű képeket készíthetünk.

Érdemes tehát fényképezést tanulni? A válasz: Igen! Szükség van fotósokra? A válasz: Igen! Elég csak fényképezni tudni a biztos egzisztenciához? Erre kérdésre már nem lehet egy szóval válaszolni. A tudás, tehetség, elhivatottság, szerencse egyaránt nélkülözhetetlen a fotós karrierhez. Ugyanakkor jó néhány olyan tevékenység, foglalkozás, szakma létezik, melynek gyakorlásához nemcsak „jól jön”, de szinte nélkülözhetetlen lehet a fotográfus képzettség. A számítógépek, tabletek, telefonok egyaránt alkalmasak lehetnek minőségi képek készítésére. A modern világ valamennyi területe igényli ezen eszközök használati szintű ismeretét, ezért a „művészeti és médiafotográfus”OKJ szakképzés azoknak sem felesleges, akik nem ebből kívánnak foglalkozásszerűen megélni. A képalkotás megismerése, a képi látásmód színvonala ma már a korszerű műveltség része.Fotók százmilliói lepték el az internetet, a Facebook-ot, de a sok úti-, gasztro-, műszaki- és más témájú blog is elképzelhetetlen fotók nélkül. A fotográfiában jártas ember tehát képeivel nemcsak családját és barátait gyönyörködtetheti, de hozzájárul az általános képi kultúra színvonalának emeléséhez is.

A “Művészeti és médiafotográfus” képzésről

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnáziumban az emelt szintű művészeti és médiafotográfus OKJ szakképzés iskolai rendszerben, nappali tagozaton, 8-10 fős csoportban, személyi használatra kiadott fényképezőgépekkel, saját oktató műtermünkben és laboratóriumunkban történik. Az oktatás során a NIKON, a SONY és az Apple Inc. termékeit használjuk. Diákjaink fotográfus gyakorlatára alkalmanként a Beton Fotóstúdióban, Európa legmodernebb, legjobban felszerelt stúdiójában kerül sor, ahol tanulóink a legutolsó csúcstechnikájú fényképezőgépgép- és a lámpaparkkal ismerkedhetnek meg.

A képzés két éve alatt a növendékek elsajátítjáka  műtermi felvételkészítés, az alkalmazott fotográfia, a lakossági fotószolgáltatás, az eseményrögzítés, a riportfotózás alapvető fogásait, és megismerkednek a digitális mellett, a hagyományos (analóg) technikákkal, laboratóriumi eljárásokkal is.

Tanulóinknak az első tanévet követően, – a kerettantervi előírásoknak megfelelően -, iskolánk által szervezett, 80 órás, kötelező, összefüggő nyári fotográfus szakmai gyakorlaton kell részt venniük, melynek előrelátható időpontja: az aktuális év júliusa.

A szakgimnáziumunkban oktatott művészeti és médiafotográfus OKJ szakképesítés azonosító száma: 54 211 10. A 2018. szeptember 1-től érvényes szakképzési kerettanterv a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldaláról letölthető: https://www.nive.hu//index.php?option=com_content&view=article&id=933#table3

Képzésünk tandíjmentes, ugyanakkor diákjainknak a technikai órákhoz a rajz- és festőeszközöket, a segédeszközöket és -anyagokat saját költségükön kell beszerezniük, továbbá viselniük kell a nyári szakmai gyakorlat költségeinek méltányos részét is. Ezeken túl a saját használatra kiadott fényképezőgéphez saját költségükön fotóstáskát, valamint a kiadott vakuhoz elemet, és egy saját háttértárolót kell beszerezniük. További felmerülő költség 2-3 havonta 1-1 művészeti kiállítás, tárlat diákbelépőjegyének megfizetése.

Szakmai tanáraink, hivatásukat évtizedek óta űző, kiváló szakemberek: három fotográfus szaktanárunk mellett művészeti és médiafotográfus szakunkon tanít operatőr és tipográfus kolléga is.

Célunk olyan tudás átadása, amit növendékeink a képzés sikeres befejezése után azonnal, a gyakorlatban tudnak alkalmazni.

Az államilag finanszírozott, emelt szintű, kétéves, iskolai rendszerű, nappali képzésünkre legfeljebb 24. életévüket betöltött, OKJ szakképesítéssel még nem rendelkező, érettségizett fiatalok jelentkezését várjuk. Képzésünkre való felvételi célja a képzés iránti elkötelezettség feltárását célzó szóbeli felvételi beszélgetésen való megfelelés. (26 év a felső korhatár az alábbi esetekben: „Sajátos nevelési igényű tanuló, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló esetén, továbbá, ha a tanulmányi követelményeket azért nem tudták teljesíteni, mert a tanuló tartós gyógykezelés alatt állt”)

Növedékeink jogosultak a különböző, tanulói jogviszonyból származó kedvezményekre: diákigazolványra, családi pótlékra – azon tanév végéig, augusztus 31-ig, amelyben a gyermek betölti a 20. életévét -, árvaellátásra.

Igény esetén budapesti kollégiumi elhelyezésben segítséget nyújtunk, mert iskolánknak nincs saját kollégiuma.

Iskolánk a fővárosból is könnyen megközelíthető: a Móricz Zsigmond körtérről a 240 jelzésű BKV busz 20 perc alatt ér Budaörsre a Gimnázium nevű megállóhoz, de az Etele térről (Budapest Kelenföld) is 15-20 perc alatt el lehet jutni iskolánkig a 40, 40E, 88, 188E buszok valamelyikével.