Illyés Művészeti Szakképző Akadémia
Fotó
KépzésrőlTantárgyainkTanárainkÓrarend DiákjainkGalériaHírekFB

Fotós képzésről

Miért éppen fotográfus szakképzés?

A fényképeket nem csak az idő teheti érdekessé, izgalmassá, szerethetővé. Ha elsajátítjuk a „látás nyelvét”, ha megtanuljuk a fényképezőgépek, optikák működését, megismerjük a fény hatásait, magunk is nagyszerű képeket készíthetünk.

Érdemes tehát fényképezést tanulni? A válasz: Igen! Szükség van fotósokra? A válasz: Igen! Elég csak fényképezni tudni a biztos egzisztenciához? Erre kérdésre már nem lehet egy szóval válaszolni. A tudás, tehetség, elhivatottság, szerencse egyaránt nélkülözhetetlen a fotós karrierhez. Ugyanakkor jó néhány olyan tevékenység, foglalkozás, szakma létezik, melynek gyakorlásához nemcsak „jól jön”, de szinte nélkülözhetetlen lehet a fotográfus képzettség. A számítógépek, tabletek, telefonok egyaránt alkalmasak lehetnek minőségi képek készítésére. A modern világ valamennyi területe igényli ezen eszközök használati szintű ismeretét, ezért a Fotográfus szakképzés azoknak sem felesleges, akik nem ebből kívánnak foglalkozásszerűen megélni. A képalkotás megismerése, a képi látásmód színvonala ma már a korszerű műveltség része. Fotók százmilliói lepték el az internetet, a Facebook-ot, de a sok úti-, gasztro-, műszaki- és más témájú blog is elképzelhetetlen fotók nélkül. A fotográfiában jártas ember tehát képeivel nemcsak családját és barátait gyönyörködtetheti, de hozzájárul az általános képi kultúra színvonalának emeléséhez is.

A Fotográfus szakképzésről

Iskolánkban, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában a fotográfus szakképzés iskolai rendszerben, nappali tagozaton, legfeljebb 10 fős csoportban, személyi használatra kiadott fényképezőgépekkel, saját oktató műtermünkben és laboratóriumunkban történik. Az oktatás során a NIKON, a SONY és az Apple Inc. termékeit használjuk.

A képzés két éve alatt, a növendékek elsajátítják a műtermi felvételkészítés, az alkalmazott fotográfia, a lakossági fotószolgáltatás, az eseményrögzítés, a riportfotózás alapvető fogásait, és megismerkednek a digitális mellett, a hagyományos (analóg) technikákkal, laboratóriumi eljárásokkal is.

Az államilag finanszírozott, ösztöndíjjal támogatott, érettségire épülő, kétéves fotográfus szakképzésünk során, tanulóinknak az első tanévet követően nyáron, – a programtantervi előírásoknak megfelelően -, iskolánk által szervezett, 160 órás, kötelező, összefüggő nyári fotográfus szakmai gyakorlaton kell részt venniük.
Iskolánk technikumi részében működő Fotográfus szak szakma azonosító száma: 5 0213 16 08. A szakképzéssel kapcsolatos további információk, pl. az egyes szakmák programtantervei, azaz a képzés során tanult tantárgyak és tematikájuk (ptt) valamint a képzési és kimeneti követelmények, azaz a vizsgakövetelmények (kkk) ágazatonkénti csoportosításban az egyes szakmák tekintetében, így a fotográfus szakma esetében is, (mely szakma a Kreatív ágazatba tartozik), letölthető az Innovációs Képzéstámogató Központ (www.ikk.hu) oldaláról: https://szakkepzes.ikk.hu/kkk-ptt. Az ikk.hu oldalon a szakképzéssel kapcsolatos különböző kérdésekre is választ lehet kapni: https://szakkepzes.ikk.hu/gyik.

Képzésünk tandíjmentes, ugyanakkor diákjainknak a technikai órákhoz a rajz- és festőeszközöket, a segédeszközöket és -anyagokat saját költségükön kell beszerezniük, továbbá viselniük kell a nyári szakmai gyakorlat költségeinek méltányos részét is. Ezeken túl a saját használatra kiadott fényképezőgéphez saját költségükön fotóstáskát, valamint a kiadott vakuhoz elemet, és egy saját háttértárolót kell beszerezniük. További felmerülő költség 2-3 havonta 1-1 művészeti kiállítás, tárlat diákbelépőjegyének megfizetése.

Szakmai tanáraink, hivatásukat évtizedek óta űző, kiváló szakemberek: két fotográfus szaktanárunk mellett a Fotográfus szakon tanít operatőr és tipográfus kolléga is.
Célunk olyan tudás átadása, amit növendékeink a képzés sikeres befejezése után azonnal, a gyakorlatban tudnak alkalmazni.

Az államilag finanszírozott, emelt szintű, kétéves, iskolai rendszerű, nappali képzésünkre legfeljebb 24. életévüket betöltött, érettségizett fiatalok jelentkezését várjuk. Képzésünkre való felvételi célja a képzés iránti elkötelezettség feltárását célzó szóbeli felvételi beszélgetésen való megfelelés. (26 év a felső korhatár az alábbi esetekben: „Sajátos nevelési igényű tanuló, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló esetén, továbbá, ha a tanulmányi követelményeket azért nem tudták teljesíteni, mert a tanuló tartós gyógykezelés alatt állt”)

Növedékeink jogosultak a különböző, tanulói jogviszonyból származó kedvezményekre: diákigazolványra, családi pótlékra – azon tanév végéig, augusztus 31-ig, amelyben a gyermek betölti a 20. életévét -, árvaellátásra.
Igény esetén budapesti kollégiumi elhelyezésben segítséget nyújtunk, mert iskolánknak nincs saját kollégiuma.
Iskolánk a fővárosból is könnyen megközelíthető: a Móricz Zsigmond körtérről a 240 jelzésű BKV busz 20 perc alatt ér Budaörsre a Gimnázium nevű megállóhoz, de az Etele térről (Budapest Kelenföld) is 15-20 perc alatt el lehet jutni iskolánkig a 40, 40E, 88, 188E buszok valamelyikével.