A kerámiaműves képzésről

 

web2-homepage

2015. szeptemberben az animáció és a fotó mellett elindult a kerámia szak is. A kétéves képzés célja: megismerkedni a szilikát alapanyagok, különös hangsúllyal a kerámia XXI. században aktuális felhasználási lehetőségeivel. Az elméleti oktatás betekintést nyújt a kerámia és a design történetébe és megismertet a tervezési folyamat alapvetéseivel. A gyakorlati oktatás folyamán lehetőség nyílik a különböző szilikát anyagok kipróbálására, egymásra épülő feladatsorokon keresztül az egyedi és a sokszorosított tárgykészítés, az épületkerámia és az egyedi plasztikák alkotófolyamatainak megismerésére. A képzés fontos feladatának tartja az oktatást kibővíteni a hagyományos kerámia technikák bemutatásán kívül két további irányba: a mozaik készítési és alkalmazási módjai, illetve a beton felhasználásai lehetőségei. Mindkét területen az elsajátítandó tudásanyag része a huszonegyedik századi modern alapanyagok és építési segédanyagok alkalmazása.

Oktatásunk lényeges eleme diákjaink bevonása létező gyakorlati projektek tervezésébe és kivitelezésébe. Szakképzésünk az elmúlt évek során számos közösségi művészeti alkotást szervezett, tervezett es bonyolított le. Ezt a tevékenységet a jövőben is folytatjuk, diákjaink az együttdolgozás során belülről is megismerhetik ennek a jellegzetesen kortárs művészeti alkotási metódusnak a dinamikáját. Projektjeinket rendszeresen támogatja a budaörsi MAPEI Kft. és más rangos, a szakmához kötődő cégek. Ennek köszönhetően diákjaink is közelebbi betekintést nyerhetnek ezekbe a gyakorlati területekbe.

Az animáció szakkal való közeli es jó kapcsolatnak köszönhetően diákjaink igény szerint hosszabb időn keresztül is specializálódhatnak a 3D animáció makett, díszlet es karakter építés területeire, agyagból, porcelánból, gyurmából, plasztilinből es megismerkedhetnek az ezen a területen használatos speciális anyagokkal is.

Mivel animáció és fotó szakokkal párhuzamosan dolgozunk, rendelkezésünkre áll megfelelő számítógép park és fotóműterem. Hallgatóinknak módjuk van a fenti szakterületek alapjaival való ismerkedésre. A kétéves képzés végére saját maguk fotózhatják végig tárgyaikat, állíthatják össze elektronikus portfoliójukat, s megszerezhetik munkájuk promóciójához szükséges alapvető számítógépes ismereteket.
Célunk olyan egyedi gyakorlati tudás birtokába juttatni a résztvevőket, melynek birtokában az OKJ szakvizsga letétele után mind továbbtanulásra, mind egyéni szaktevékenység megkezdésére jó esély van.

Az oktatás mellett kiállításokat is szervezünk, melynek a Köztér 18. alatti Garage Gallery ad helyet. 2015 októberében a L’AMOUR – FIFTEEN YERS AFTER, majd 2016 áprilisában a Concrete Lips / Minikotrók került megrendezésre.

A képzések nappali tagozaton folynak, államilag finanszírozott formában. A tanulók jogosultak a különböző, a tanulói jogviszonyból származó kedvezményekre (családi pótlék, diákigazolvány, árvaellátás).

Oktatóink: Ráthonyi Kinga DLA kerámikus művész, Neil Wolstenholme brit kerámikus művész (szakmai tárgyak), Dr Balla Gabriella (szaktörténet), Hári Andrea, Márhoffer László (gipszminta készítés), Boleman Bence (szakmai tárgyak). Közismereti tárgyainkat az Illyés Gimnázium tanárai oktatják.
Az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia számos módon jelent meg Budaörsön: Bemutatkozunk (kiállítás a Városházán, 2010. ősz) az-illyés-kapuja (2011. nyár), az-illyés-körforgalom (2012. nyár) Primanima (nemzetközi animációs fesztivál, 2012, 2013, 2014) mozaik a Városháza Tanácsteremnél (2013), Bretzfeld-Budaörs 25 éves testvérvárosi jubileum, közösségi művészeti alkotás (2014), az-illyés-oszlopai (2015). Célunk a magas színtű oktatás mellett, hogy a kerámia szak beindításával még több módon részt vállaljunk a város kulturális és szellemi életében.