A fotó szak tanárai

Bartók István

Világosítóként kezd a filmszakmában, majd segédoperatőri tevékenysége közben elvégzi a Mafilm két éves Kameraman iskoláját. Ez után egy évet tölt a Budakeszi úti Filmlaborban gyakorlaton. A filmszakmai felsőfokú képzés után megszerzi a fényképész képesítést is.

Több tucat kisfilmben, majd nagyjátékfilmekben dolgozik – először segédoperatőrként, majd kameramanként. 1977-től standfotós. Első nagyjátékfilmjét 1978-ban Fábry Zoltán és Illés György mellett kezdi. Dolgozik többek közt Sára Sándorral, Fábry Zoltánnal, Sándor Pállal, Révész Györggyel, Szabó Istvánnal, Rózsa Jánossal, András Ferenccel, Gazdag Gyulával és sokan másokkal. 1993-ig több mint ötven játék és tévéfilmben – valamint jó néhány külföldi gyártású, – elsősorban amerikai produkcióban dolgozik fotósként.
 1977-től rendszeresen jelennek meg fotói magazinokban divatlapokban. Készít reklámfotókat óriásplakátokat, könyvillusztrációkat.

1993-ban grafikai stúdiót alapít, ahol számos világcég és bank (OTP Bank, CIB Bank, Renault, Reckitt Benckiser, Telenor, Telekom, stb.) reklámanyaga, folyóirata, plakátja, kiadványa, könyve készült el. A stúdiójában az elsők közt írnak, s adnak ki digitális kiadványszerkesztésről szakkönyveket.
2004-óta nyomdai tanácsadó, de alkalmanként riport és eseményfotókat – valamint külföldi játék- és tévéfilmekben sztárportékat készít.

 

Klotz Miklós fotográfus

Klotz Miklós

Budapesten és Pázmándon él és dolgozik.

Klotz Miklós a székesfehérvári Árpád Szakközépiskolában tanult fényképészetet. Miután 1989-ben Budapestre költözött, szabadúszó fotográfusként dolgozott, és többek között a MAFILM, illetve a Taps című színházi folyóirat részére vállalt megbízásokat. Számos filmforgatáson dolgozott standfotósként. 1996-tól Klotz a Miró Fotóstúdió égisze alatt folytatja megbízáson alapuló alkalmazott fotós tevékenységét, melyet részben a Miró fekete-fehér fotólabor végez – mindkettőt Klotz alapította és működteti. Kreatív szakmai tevékenysége a Budapest belvárosában található Miró Fotógaléria megnyitásával kezdődött. A galéria kiállításai magyar és nemzetközi,fotóművészek munkáit mutatják be.

Klotz művészeti tevékenységének részét képezik a fotográfiai munkáiból könyvformában megjelentetett válogatások is. Klotz a D.FLEISS szimpózium (Németország, Ausztria,Szerbia, Kína, Magyarország, Románia), Ludvig Művésztelep (Nagykanizsa, Magyarország) és az Inter-Art Művésztelep (Nagyenyed, Románia) rendszeres résztvevője.

Az 1996-ban az Oktogonon nyíló Miró Fotógalériából nőtte ki magát a Miró Fotóklub. 2003-tól már a Fészek Művészklubban működött, majd 2018-tól Budaörsre költözött a PostART kulturális színtérbe.

Mosberger Róbert

ÚR

A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolai grafika szakon végeztem, majd tanultam egy képi kurzusról egy Szellemkép Szabadiskola Alapítvány. Fotó tanáraim voltak: Kása Béla, Gulyás Milkós, Magdolna Vékás, Lehel Fuchs, Drégely Imre.

Vezetője a grafikai-szitanyomó-fotós műhelyének Mór Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítványa, részt vesz kiállításokon és alkotótelepek szervezésében, vezetők fotóműhelyt alkotó táblákban. Vándorfotográfusként archaikus fotótechnikákkal népszerűsítem a szakmát, létrehoztam az Első Magyar Utazó Fényképezőgép Obscura Sátrat interaktív fotográfiai bemutatót, melyet már számos hazai és külföldi fesztiválon és eseményen játszottam. Tervezők arculatot készítettek kiadványokból, kőlönböző anyagokból egyedi díjakat. Jelenleg a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán webdesign szakon tanulok. A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolai grafika szakon végeztem, majd tanultam egy képi kurzusról egy Szellemkép Szabadiskola Alapítvány. Fotó tanáraim voltak: Kása Béla, Gulyás Milkós, Magdolna Vékás, Lehel Fuchs, Drégely Imre.

Vezetője a grafikai-szitanyomó-fotós műhelyének Mór Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítványa, részt vesz kiállításokon és alkotótelepek szervezésében, vezetők fotóműhelyt alkotó táblákban. Vándorfotográfusként archaikus fotótechnikákkal népszerűsítem a szakmát, létrehoztam az Első Magyar Utazó Fényképezőgép Obscura Sátrat interaktív fotográfiai bemutatót, melyet már számos hazai és külföldi fesztiválon és eseményen játszottam. Tervezők arculatot készítettek kiadványokból, kőlönböző anyagokból egyedi díjakat. Jelenleg a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán webdesign szakon tanulok.

 

Oláh Zoltán

Cv_OláhZoltán_operatőr-rendező_20170830-1

Gyerekfejjel kezdett fotózni, fürdőszoba laborban nagyítva. Később fotószakkörösként a Székesfehérvári VasváriPál Gimnázium fotó-dokumentátora lett az Irka c. gimis lapban. A helyi fotóklubban fotóselőadásokat hallgatott, pályázatokon vett részt, egyetemistaként, már volt olyan amit meg is nyert.

Gimi alatt úgy döntött, egyéb terveit feladva fényképezéssel akarja tölteni az életét. Filmoperatőrként. Reménytelennek tűnő, sikertelen felvételik miatti időtöltésként, a Bp-i Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára járt másfél évig, közben párhuzamosan, egy újsághirdetési akcióban segédoperatőr gyakornok lehetett a MAFILM-ben. Egy-két év után,- újabb kísérletre,-  1985-ben elkezdhette a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, nappalin, filmoperatőr szakon. Közben családfenntartóként dolgozott. A „GIGI” c. III. éves vizsgafilmjének komoly hazai és külföldi sikere lett. Többek között az Egyesült Államok Filmakadémiájának zsűrije Oszkár díjra nominálta, Student Academy Award kategóriában. III. évtől, a főiskolával párhuzamosan az ELTE Szociológia szakán tanult.

1987 óta operatőrködik önállóan. Többnyire azt, amit az Univerzum lefüggönyözött hátsó termeiben lapot osztó „hamiskártyások” megengednek neki,- de többnyire úgy, ahogy ő azt szeretné. 31 éve igyekszik kreativitással kárpótolni magát a nehézségekért. A tanítványait is erre indítja,- tettre kész, teremtő képzeletre.

Oláh Zoltán önéletrajza >>

Ildikó KárolyIldikó Károly

1983-ban az ELTE matematika-fizika és ábrázoló geometria szakán végzett, majd 1995-ben szakközgazdász oklevelet szerzett Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügyi szak vállalkozói szakirányán.

1983-tól 2000-ig Vörösmarty Mihály Gimnázium, 2001-től az  Illyés Gyula Gimnázium tanára Budaörsön. Itt matematikát, fizikát, szakképzés keretében gazdasági matematikát, animációs képzést és ábrázoló geometriát, színtant és optikát oktat.

 

Zsolnainé Harczi Ildikó

A Corvinus Egyetemen külgazdasági szakirányon mérnök-közgazdász, a Debreceni Egyetem Vezető- és Továbbképző Intézetében vállalkozási menedzsment szakirányban MBA diplomát, valamint a BME  Doktori Iskolájában marketing szakirányon abszolutóriumot szerzett. Jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem végzős hallgatója közgazdász-tanár szakon.

Az Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesületének éveken át volt projekt- és pénzügyi vezetője.

Az Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnáziumban 11 éve tanít. Négy éven át a felsőfokú logisztikai menedzser-asszisztens szakképzésen tanította a logisztika, a marketing, a vállalati pénzügyek, a minőségbiztosítás, a nemzetközi gazdaságtan, a vezetési és szervezési alapismeretek, a gazdálkodási-vállalkozási ismeretek, majd két évig a szakközépiskolában az üzleti gazdaságtan és pénzügyi ismeretek tantárgyakat.

Ezt követően és jelenleg is, a gimnázium művészeti OKJ szakképzésein a kereskedelmi, marketing, vállalkozói-, pénzügyi- és jogi ismeretek tantárgyakat oktatja.

 

Vajda Péter

 2013-tól tanít informatikát főállásban a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban és annak OKJ-s képzésein. Ugyanitt ECDL vizsgáztató.
Közel egy évtizede óraadó informatika tanár a Károli Gáspár Egyetem Jogi és Szociológia szakán. Korábban a Lauder Gimnáziumban és a Computer School OKJ iskolában tanított informatikai és multimédiás tárgyakat. Mérnökpedagógus diplomát az Óbudai Egyetemen kapta. Tanítás előtt több mint egy évtizedig újságírásból élt, többek közt a HVG mellékletében állandó munkatársként kulturális, szociális és műszaki témájú írásokból. Újságírói munkája mellett szociális területen is tevékenykedett, többek közt az Autonómia Alapítvány munkatársaként. Mérnöki egyetemista éveiben az ELTE Esztétika és Kulturális Antropológia szakán vendéghallgatóként tanult.