A fotó szak tanárai

Bartók István

Világszerzőként kezdődik a filmszakmában, majd segédoperatőr gyakornoki tevékenysége során a Mafilm kétéves Kameraman iskoláját. Ez alatt egy évet tölt egy Budakeszi úti Filmlaborban gyakorlaton. Filmszakmai felsőfokú iskola elvégzése után megszerzi a fotós képesítést is.
Több tucat kisfilmben, majd nagyjátékfilmekben dolgozik – először segédoperatőrként, majd kameramanként. 1977-től állfotós. Első filmfilmje 1978-ban Illés György mellett kezdi. Dolgozik többek közt Ragályi Elemérrel, Fábry Zoltánnal, Pál Sándor, Révész Györggyel, Szabó Istvánnal. 1993-ig több mint ötven színes filmfilmben, és tévéfilmben, valamint jó néhány külföldi produkcióban működik közbe az állófotóban.
1977-től rendszeresen megjelenik a fotói magazinokban vagy könyvillusztrációként.
1993-ban grafikai stúdiót alapított, ahol számos világcég és bank (OTP, CIB, Renault, Reckitt Benckiser stb.) Reklámanyaga, folyóirata, plakátja, kiadványa és szakkönyve elkészült.
2004-óta elsősorban tanácsadóként és egyedi fotókból készült digitális utómunkái, valamint alkalmi riportfotók és külföldi játék- és tévéfilmekben sztárportékat készít munkatársa Egon Endrényi mellett.

 

Klotz Miklós fotográfus

Klotz Miklós

Budapesten és Pázmándon él és dolgozik.

Klotz Miklós a székesfehérvári Árpád Szakközépiskolában tanult fényképészetet. Miután 1989-ben Budapestre költözött, szabadúszó fotográfusként dolgozott, és többek között a MAFILM, illetve a Taps című színházi folyóirat részére vállalt megbízásokat. Számos filmforgatáson dolgozott standfotósként. 1996-tól Klotz a Miró Fotóstúdió égisze alatt folytatja megbízáson alapuló alkalmazott fotós tevékenységét, melyet részben a Miró fekete-fehér fotólabor végez – mindkettőt Klotz alapította és működteti. Kreatív szakmai tevékenysége a Budapest belvárosában található Miró Fotógaléria megnyitásával kezdődött. A galéria kiállításai magyar és nemzetközi,fotóművészek munkáit mutatják be.

Klotz művészeti tevékenységének részét képezik a fotográfiai munkáiból könyvformában megjelentetett válogatások is. Klotz a D.FLEISS szimpózium (Németország, Ausztria,Szerbia, Kína, Magyarország, Románia), Ludvig Művésztelep (Nagykanizsa, Magyarország) és az Inter-Art Művésztelep (Nagyenyed, Románia) rendszeres résztvevője.

Az 1996-ban az Oktogonon nyíló Miró Fotógalériából nőtte ki magát a Miró Fotóklub. 2003-tól már a Fészek Művészklubban működött, majd 2018-tól Budaörsre költözött a PostART kulturális színtérbe.

Mosberger Róbert

ÚR

A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolai grafika szakon végeztem, majd tanultam egy képi kurzusról egy Szellemkép Szabadiskola Alapítvány. Fotó tanáraim voltak: Kása Béla, Gulyás Milkós, Magdolna Vékás, Lehel Fuchs, Drégely Imre.

Vezetője a grafikai-szitanyomó-fotós műhelyének Mór Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítványa, részt vesz kiállításokon és alkotótelepek szervezésében, vezetők fotóműhelyt alkotó táblákban. Vándorfotográfusként archaikus fotótechnikákkal népszerűsítem a szakmát, létrehoztam az Első Magyar Utazó Fényképezőgép Obscura Sátrat interaktív fotográfiai bemutatót, melyet már számos hazai és külföldi fesztiválon és eseményen játszottam. Tervezők arculatot készítettek kiadványokból, kőlönböző anyagokból egyedi díjakat. Jelenleg a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán webdesign szakon tanulok. A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolai grafika szakon végeztem, majd tanultam egy képi kurzusról egy Szellemkép Szabadiskola Alapítvány. Fotó tanáraim voltak: Kása Béla, Gulyás Milkós, Magdolna Vékás, Lehel Fuchs, Drégely Imre.

Vezetője a grafikai-szitanyomó-fotós műhelyének Mór Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítványa, részt vesz kiállításokon és alkotótelepek szervezésében, vezetők fotóműhelyt alkotó táblákban. Vándorfotográfusként archaikus fotótechnikákkal népszerűsítem a szakmát, létrehoztam az Első Magyar Utazó Fényképezőgép Obscura Sátrat interaktív fotográfiai bemutatót, melyet már számos hazai és külföldi fesztiválon és eseményen játszottam. Tervezők arculatot készítettek kiadványokból, kőlönböző anyagokból egyedi díjakat. Jelenleg a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán webdesign szakon tanulok.

 

Oláh Zoltán

Cv_OláhZoltán_operatőr-rendező_20170830-1

A Színház- és Filmművészeti Főiskola, a Film- és Tv-operatőr szakán befejezem, majd az ELTE Szociológia szakán diplomáztam. A Balázs Béla Stúdióban játékfilmoperatőri, a Duna Televízióban és a Magyar RTL-ben majd a Magyar Televízióban operatőrként és vezető operatőrként dolgoztam, 2000-től – jelenleg Blue Ray Filmély vagyok ügyvezető, rendező, adásrendező és operatőr és forgatókönyvíró. Filmográfiai nézet 34 filmnél közreműködtem rendezőként és / vagy operatőrként, vágóként. Szakmai elismeréseim közül egyet emelnék ki, az Oscar díj jelölés Külföldi hallgatói akadémia kategóriában: a Gigi c. kisjátékfilm az Egyesült Államok Filmakadémiáján, a világ összes filmegyeteménél, a külföldi filmtermelésből, az öt legjobb film kiválasztotta, azaz nominálta.

Ildikó KárolyIldikó Károly

1983-ban az ELTE matematika-fizika és ábrázoló geometria szakán végzett, majd 1995-ben szakközgazdász oklevelet szerzett Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügyi szak vállalkozói szakirányán.

1983-tól 2000-ig Vörösmarty Mihály Gimnázium, 2001-től az  Illyés Gyula Gimnázium tanára Budaörsön. Itt matematikát, fizikát, szakképzés keretében gazdasági matematikát, animációs képzést és ábrázoló geometriát, színtant és optikát oktat.

 

Zsolnainé Harczi Ildikó

A Corvinus Egyetemen külgazdasági szakirányon mérnök-közgazdász, a Debreceni Egyetem Vezető- és Továbbképző Intézetében vállalkozási menedzsment szakirányban MBA diplomát, valamint a BME  Doktori Iskolájában marketing szakirányon abszolutóriumot szerzett. Jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem végzős hallgatója közgazdász-tanár szakon.

Az Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesületének éveken át volt projekt- és pénzügyi vezetője.

Az Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnáziumban 11 éve tanít. Négy éven át a felsőfokú logisztikai menedzser-asszisztens szakképzésen tanította a logisztika, a marketing, a vállalati pénzügyek, a minőségbiztosítás, a nemzetközi gazdaságtan, a vezetési és szervezési alapismeretek, a gazdálkodási-vállalkozási ismeretek, majd két évig a szakközépiskolában az üzleti gazdaságtan és pénzügyi ismeretek tantárgyakat.

Ezt követően és jelenleg is, a gimnázium művészeti OKJ szakképzésein a kereskedelmi, marketing, vállalkozói-, pénzügyi- és jogi ismeretek tantárgyakat oktatja.

 

Vajda Péter

 2013-tól tanít informatikát főállásban a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban és annak OKJ-s képzésein. Ugyanitt ECDL vizsgáztató.
Közel egy évtizede óraadó informatika tanár a Károli Gáspár Egyetem Jogi és Szociológia szakán. Korábban a Lauder Gimnáziumban és a Computer School OKJ iskolában tanított informatikai és multimédiás tárgyakat. Mérnökpedagógus diplomát az Óbudai Egyetemen kapta. Tanítás előtt több mint egy évtizedig újságírásból élt, többek közt a HVG mellékletében állandó munkatársként kulturális, szociális és műszaki témájú írásokból. Újságírói munkája mellett szociális területen is tevékenykedett, többek közt az Autonómia Alapítvány munkatársaként. Mérnöki egyetemista éveiben az ELTE Esztétika és Kulturális Antropológia szakán vendéghallgatóként tanult.