Miért éppen Fotót?

Miért van az, hogy fényképezni szinte mindenki szeret, de „fényképezkedni” alig valaki? Talán azért, mert – bár szívesen nézegetjük családunk, városunk, történelmünk régi fényképeit – magunkkal kapcsolatban csak riadt igazolványképek és vörös szemű fotók jutnak eszünkbe…

Pedig a képeket nem csak az idő teheti érdekessé, izgalmassá, szerethetővé. Ha elsajátítjuk a „látás nyelvét”, ha megtanuljuk a fényképezőgépek, optikák működését, megismerjük a fény hatásait magunk is nagyszerű képeket készíthetünk.

Akiről nagyszerű képek készülnek, az büszkébb, magabiztosabb, boldogabb lesz…

Érdemes tehát fényképezést tanulni? A válasz: Igen! Szükség van fotósokra? A válasz: Igen! Elég csak fényképezni tudni a biztos egzisztenciához? Erre kérdésre már nem lehet egy szóval válaszolni. A tudás, tehetség, elhivatottság, szerencse egyaránt nélkülözhetetlen a fotós karrierhez. Ugyanakkor jó néhány olyan tevékenység, foglalkozás, szakma létezik, melynek gyakorlásához nemcsak „jól jön”, de szinte nélkülözhetetlen lehet a fotográfus képzettség. E tevékenységeknek csak egyike a kereskedelem. Ma már nem csak fényképezőgépekkel készíthetünk fényképeket. A számítógépek, tabletek, telefonok egyaránt alkalmasak lehetnek minőségi képek készítésére. A modern világ valamennyi területe igényli ezen eszközök használati szintű ismeretét, ezért a „fotográfus és fotótermék kereskedő” képzés mindazoknak is ajánlott, akik gazdasági-kereskedelmi területen képzelik el jövőjüket, boldogulásukat.

A fotós szakma fogásainak elsajátítása azoknak sem felesleges, akik nem ebből kívánnak foglalkozásszerűen megélni. A képalkotás megismerése, a képi látásmód színvonala ma már a korszerű műveltség része. Fotók százmilliói lepték el az internetet, a megszokott “fészbúkos” képek mellett a sok úti, gasztro, műszaki és más témájú blog is elképzelhetetlen fotók nélkül. A fotográfiában jártas ember képeivel nemcsak családját és barátait gyönyörködtetheti, de hozzájárul az általános képi kultúra színvonalának emeléséhez is.

Az Illyésben a fotográfus képzés nappali tagozaton, kis csoportokban, személyi használatra kiadott fényképezőgépekkel, saját oktatóműtermünkben és laboratóriumunkban történik. Első szakképzés estén a kétéves képzés államilag finanszírozott. A két év alatt a növendékek elsajátítják a  műtermi felvételkészítés, az alkalmazott fotográfia, a lakossági fotószolgáltatás, az eseményrögzítés, és a riportfotózás alapvető fogásait, megismerkednek a hagyományos (analóg) technikákkal, laboratóriumi eljárásokkal is.

A szakmai képzés előfeltétele középiskolai érettségi. Növedékeink jogosultak a különböző, a tanulói jogviszonyból származó kedvezményekre (családi pótlék, diákigazolvány, árvaellátás). Igény esetén budapesti kollégiumi elhelyezést biztosítunk. Iskolánk a fővárosból is könnyen megközelíthető, a 240E jelzésű BKV busz 20 perc alatt ér ki a Móricz Zsigmond körtérről.

Az oktatás során a  és az Apple Inc. termékeit használjuk!

www.illyesakademia.org


Fotó szakos diákok Bartha Ernő szobrászművész kertjében (Magyarfenes)