Miért éppen animációt?

Az animáció szó hallatán elsőre senkinek sem az idegenszavak szótárának meghatározása jut eszébe („elevenítés, vidítás”), hanem — korosztálytól függően — Popeye, Miki egér, Bambi, Mézga Aladár vagy a Kockásfülű nyúl. Ikonikussá vált mesék, és ikonná vált rajzfilmfigurák — akik közül Donald kacsának még a lábnyomát is őrzi a híres hollywoodi járda. Egyszerre vonzó és elbátortalanító. Szinte halljuk a szülők intését: jól gondold meg gyerekem, mennyi esélyed lehet? Hát igen. Valljuk be őszintén, kevesen lehetnek világsztárok a pályára készülők közül. Ugyanakkor bárhová nézünk, számtalan gyakorlati és fontos alkalmazását láthatjuk az animációs szakmának és művészetnek.

Ma, az elektronikus informatika korában elképzelhetelen, hogy egy bármilyen kicsi képernyőn ne jelenne meg valamilyen mozgó kép, grafika – azaz animáció. A mobiltelefonok kijelzői, az internetes megjelenések, a televíziós reklámok, a digitális utcai hirdetések kivétel nélkül animációs szakemberek és művészek közreműködését feltételezik.

A vizuális — nézett és látott — világ új és rendkívül hatékony művészeti területtel bővül napjainkban. Ahogy egyre inkább terjed ez a közlési mód, egyre nagyobb az igény arra, hogy ezt az új vizuális világot ne „ügyeskezű” mérnökök, informatikusok „alkotásai” határozzák meg, hanem erre speciálisan képzett, megfelelő vizuális kultúrával, művészi szintű alkotókészséggel rendelkező szakemberek munkái.

Ugyanakkor világszerte bővül az egészestés animációsfilmek és az internetre készülő animációsfilm-sorozatok száma, amely magával vonzza ennek az iparágnak a reneszánszát is.